Orta Koridor, dünyanın en önemli tedarik zinciri koridorlarından biri olabilir

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, Orta Koridor’un, Orta Asya’nın en güçlü ve en hızlı güzergahı olabileceğini belirterek, “Orta Koridor, gerekli adımların atılması halinde dünya tedarik zincirinde istikrar ve lojistik hızı sağlayan, dünyanın en önemli tedarik zinciri koridorlarından biri olma potansiyeline sahiptir.” dedi.

Aras, AA muhabirine, “Turan Koridoru” olarak da nitelendirilen Orta Koridor’a ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kuzeyde Rusya-Ukrayna Savaşı, güneyde İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları, Suriye ve Irak’taki süreçler nedeniyle Orta Koridor’un öneminin arttığını vurgulayan Aras, bu güzergahın Avrupa, Afrika ve Karadeniz bölgesini Orta Asya’ya bağlayan stratejik bir hat olduğunu söyledi.

Aras, Orta Koridor’un Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler için transit geçiş noktası olacağına işaret ederek, “Orta Koridor güzergahı, Çin ve Avrupa’yı, multimodal taşımacılık çözümleriyle Orta Asya, Hazar Denizi ve Güney Kafkasya güzergahı üzerinden birbirine bağlayacak. Orta Asya’nın en güçlü ve en hızlı güzergahı olabilecek. Orta Koridor, gerekli adımların atılması halinde dünya tedarik zincirinde istikrar ve lojistik hızı sağlayan, dünyanın en önemli tedarik zinciri koridorlarından biri olma potansiyeline sahiptir. UND olarak da bu potansiyelin ortaya çıkması için hem kamumuz hem de bölgesel kuruluşlarla yakın işbirliği içindeyiz.” diye konuştu.

Ticaretin ana güzergahlarından Kuzey ve Güney koridorlarındaki ekonomik ve politik gelişmeler ile savaş ve krizlere dikkati çeken Aras, süreçlerin eksen kaymalarını beraberinde getirdiğini anlattı.

Dünya tedarik zincirinin alternatif sınır kapılarına ve güzergahlara ihtiyacı olduğunu dile getiren Aras, şunları kaydetti:

“Bir yandan Orta Koridor’u geliştirmek ve sorunlarından arındırma çabaları sürerken açılması için çalışmalar yürütülen Zengezur Koridoru’nun Türk ve dünya ticaretine olumlu etkisi anında hissedilecek. Özellikle sınır kapısı geçişlerinde dünya yeni bir alternatif kazanacak. Taşımacıların etkileneceği en önemli unsur, birinci olarak alternatif bir güzergah kazanılmasıdır. İkincisi, doğrudan Hazar Denizi’ne ulaşımla kesintisiz bir taşımacılık hattı yaratılmış olacaktır. Üçüncüsü, Orta Asya’ya ulaşımda yeni bir sınır kapısına sahip olunacaktır. Türkiye, hem Avrupa Birliği açısından hem de güney bölgelerimizdeki ihracatçılarımız için Orta Asya’ya ulaşımda daha yakın bir alternatife sahip olma avantajı sağlayacak.”

Zengezur ve Azerbaycan anahtar rolde

Aras, Türkiye-Gürcistan-Rusya üzerinden Orta Asya ülkelerine yönelik ulaşımın en tercih edilen güzergah konumunda olduğunu ifade ederek, bunun sebebinin güzergah üzerinde taşımacıların yüksek maliyetlerle karşılaşmaması ve daha öngörülebilir taşımacılık süresinin bulunması olduğunu anlattı.

Lojistik sektörü aktörlerinin, Orta Koridor’un en güvenli ve hızlı güzergah olduğu yönünde hemfikir olduğunu belirten Aras, şöyle konuştu:

“Buna karşın maalesef şu en az kullanılan güzergah Orta Koridor. Zengezur ve Azerbaycan, Orta Koridor’un tercih edilmesinde ana aktör olacak. Bunun gerçekleştirilmesi için de en önemli faktörler Hazar Denizi’nde, düzenli Ro-Pax (yolcu ve mobil tekerlekli ürünlerin taşınması) seferlerin yapılması, Ro-Pax gemilerinin kapasitesinin artırılması, seferlerin öngörülebilir ve taşıma ticaret erbabı tarafından seyredilebilmesi ve gözlemlenebilmesi olacak. Bunun için de ana rol Azerbaycan’a düşüyor. Ayrıca Zengezur’un giriş kapısı olan Dilucu Sınır Kapısı’nın yeni trafik akımı çerçevesinde güçlendirilmesi, fiziki altyapısının ve operasyonel süreçlerinin incelenmesi gerekmektedir.”

Aras, Türkiye-Gürcistan ve Türkiye-Nahcivan arasındaki sınır geçiş işlemlerinin iyileştirilmesinin sürece olumlu katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir