5 Şubat 2025

Hanonu Haberler – Güncel ve Tarafsız Haber Portalı

Ekonomiden magazine, spordan teknolojiye; Hanonu Haberler ile güncel ve tarafsız bilgiden haberdar olun!

Soğuk havayla birlikte hızla yayılmaya başladı! Poliklinik ve acil servislere başvurular arttı… ‘Solunum yetmezliğine yol açabiliyor’

Soğuk havayla birlikte, çocuklar başta olmak üzere herkesin sağlığını tehdit eden solunum yolu enfeksiyonları hızla yayılmaya başladı. Son birkaç haftadır akut bronşiyolit vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Sağlık uzmanları, aileleri erken tanı ve tedavi konusunda uyararak, hastalığın belirtilerine dikkat çekiyor. Peki, akut bronşiyolit nasıl ortaya çıkıyor? En çok kimleri hedef alıyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Prof. Dr. Sedat Öktem, hurriyet.com.tr’ye anlattı.

Akut Bronşiyolit Vakalarında Artış Yaşanıyor

Solunum yolu enfeksiyonları, özellikle kış aylarında çocuklar başta olmak üzere herkesi etkileyen yaygın bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Soğuk hava ve zayıflayan bağışıklık sistemi, bu enfeksiyonların artmasına neden olmaktadır.

Son dönemde, akut bronşiyolit vakalarında belirgin bir artış yaşanmaktadır. Bu durum özellikle küçük çocuklar arasında hızla yayılmakta ve aileler arasında endişe oluşturmaktadır. Sağlık uzmanları, erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yapmaktadır.

Acil Servislere Başvurular Artmaktadır

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sedat Öktem, acil servislere başvurularda belirgin bir artış olduğunu belirtmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarının mevsimsel değişiklik gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Öktem, akut bronşiyolit vakalarının sonbahar ve kış aylarında yoğun olarak görüldüğünü söylemektedir.

Prof. Dr. Öktem, akut bronşiyolit vakalarının neredeyse tamamının solunum virüsleriyle ilişkili olduğunu vurgulamakta ve hastalığın belirtileri hakkında bilgi vermektedir. Hastalık genellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda görülmektedir.

Hastalığın Belirtileri ve Tedavisi

Prof. Dr. Öktem, hastalığın belirtileri arasında ödem, bronşiyollerde balgam birikimi ve hışıltı gelişiminin olduğunu belirtmektedir. Hastalığın tedavisinde çocuğun burnunun temizlenmesi, yeterli sıvı alımı ve ateş düşürücü ilaçların kullanılması önerilmektedir.

Ayrıca, akut bronşiyolit virüs enfeksiyonu olan vakalarda antibiyotik kullanımının faydasının olmadığını ve nezle veya grip ilaçlarının hastalığın iyileşmesine katkı sağlamadığını belirtmektedir.

Önlemler ve Koruyucu Yöntemler

Prof. Dr. Öktem, akut bronşiyolite neden olan solunum virüslerinin öksürme ve hapşırma yoluyla bulaştığını söylemekte ve hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemlere değinmektedir. El temizliğine dikkat edilmesi, hasta kişilerle temasın azaltılması, ortamın havalandırılması gibi önlemler önerilmektedir.

Özellikle prematüre bebekler ve kronik solunum problemleri olan bebekler, RSV enfeksiyonu sırasında daha ciddi riskler taşıyabilir. Bu bebekler için özel aşılar uygulanmaktadır.

Fotoğraflar: iStock